Att jaga är en sport.

Jag har pratat lite om att jaga redan innan här på min blogg och jag tar upp det igen då jag inte kan få nog av det. Men precis som jag har sagt tidigare kommer det säkerligen att inte falla hem hos alla men jag lovar att jag gör mitt bästa för att inte såra någon. Jag ser det hela som en bra blandning av en sport och en livsstil. Ett sätt att vara ute i naturen och hålla mig igång. Oftast är jag ute med hunden eller vänner och bara njuter. Jag jagar mest med vapen men är alltid öppen för förslag om någon av er vill komma med något.

Vad jagar man i Lofsdalen?

Här i mina hemtrakter är det i stort samma djur som finns i resten av Sverige. Älg kommer alltid att vara högst upp på listan, det finns ett mindre antal av dem här men det varierar alltid från år till år hur många som får jagas. Jag försöker fälla en älg varje jaktsäsong för att hålla mig till mig egen kvot. Det är ett stort djur som ger en bra och fin päls om man vet hur man tar hand om den. Jag har mycket erfarenhet och det är inte alla som vet hur man styckar för att det ska bli bra gjort.

Om det inte finns älg att jaga då finns det alltid småvilt att sätta tänderna i så att säga. Kanin och hare är djur som inte är så lätta att jaga som många kan tro. De är små och snabba på fötterna och gömmer sig väl i buskaget. Jag använder min hund för att driva fram dem. Vi är ett bra team tillsamman på det sättet. Småvilt kan man oftast jaga under en större del av året. Normalt sett från september till februari eller liknande. Det är bra då jag älskar att vara ute i snön som ni vet. Ibland tar jag skidorna och ger mig ut med vapnet på ryggen och om jag inte lyckas jaga något har jag alltid tagit mig en runda ute i det fria.

När jag känner mig riktigt äventyrlig och vill ha en utmaning jagar jag helst rådjur. Där finns en utmaning som heter duga. Det finns många som jagar rådjur med hund för att driva ut dem och sedan skjuta med hagelgevär men jag tycker hellre om vakjakt. Att kunna stå helt stilla och vänta medan ett rådjur kommer nära nog för att man ska kunna skjuta är befriande. Där skiljs agnarna från vetet. Tyvärr finns det inte många rådjur här omkring, precis som älgen. För att jaga dem brukar jag ta mig lite mer söderut. Det är ett äventyr i sig och jag tar oftast en vecka semester för att det ska löna sig.

Oavsett om du tycker om att jaga eller bara vill vara ute i naturen måste det finnas respekt för djuren. Jag har det och råder dig att lära dig mer om jakt och dess betydelse. Det är ett sätt att leva i harmoni med naturen.