Bäst skidåkning i Lofsdalen

För mig som inbiten skidåkare är det inte ett svårt val att ge mig ut i både backarna och spåren så fort som temperaturen sjunker och snön visar sin vita nuna. Jag har åkt skidor hela livet, vilket gör skidåkning till något som ligger i blodet. När jag fortfarande bodde hemma var vi ofta ute på långa turer och tog del av både solen och snön när vädret tillät.

Vilka spår finns?

Oavsett om du känner för att åka utför eller längdskidor hittar du något som faller dig i smaken. Direkt när man stannar och tittar uppåt får man en ide om hur kul det kommer att vara. Jag tror att det finns 25 nedfarter och ca 10 liftar. Det finns dessutom ett antal olika skidspår, ca 122 km om jag inte har fel. Normalt sett tar jag och vallar mina längdskidor och ger mig ut varje dag. Det blir lugnare på det viset och ofta mitt i veckan kan jag undvika alla turister som bestämmer sig för att dyka upp.

Längs Strådalsspåret finns solgropen. Den måste du besöka om du kommer hit. Här kan man njuta av en klarblå himmel och att solen leker på ansiktet. Jag brukar sätta mig ned vid en av de många eldstäderna som finns och dricka den varma chokladen jag har med mig. Det blir inte mycket bättre än så. Om du kommer hit med vänner kan jag rekommendera Fjällslingan. Det är ett relativt enkelt spår på sådär en 3 km som dessutom går genom solgropen som du kan njuta av. Spåret har dessutom ganska härliga backar som inte går för fort men man känner hur det kittlar lite i magen.

Om du är sugen på att grilla och njuta av en öppen eld kan du pröva på Grillkåtan. Om du tar Strådalsleden kommer du dit efter ca 5 km. Där kan du njuta av all god mat du har med dig och eventuella vänner om så är fallet.

Utför?

Om du snarare är lite mer äventyrlig av dig och känner för att åka utför finns det som sagt ca 25 Stycken pister att välja bland. Jag kan rekommendera ett par men det bästa du kan göra är att pröva på och se vilken av dem som passar dig bäst. Jag brukar ta Tvären många gånger, ligger lite mer undangömd och många turister hittar inte dit. På det viset blir det lugnare. Backen är röd och följer bergets naturliga höjdvariationer. Jag har turen att ibland få backen helt för mig själv. Men om du verkligen vill njuta bör du absolut prova på Toppvägen följt av Hemvägen. Du startar från Toppen Express, följt av Toppenbacken och sedan in mot Toppvägen. Om du klarar av svängarna slutar det hela med den blåa backen som heter Hemvägen och hela vägen tillbaka till anläggningen. På det viset kan du njuta av 3,5 km pist med utsikter som får det flesta att tappa hakan.

Det som är viktigast är att du njuter av erfarenheten.