Jakt som ett tidsfördriv

Hej igen allihopa. Nu är jag tillbaka men eftersom det inte finns stora chanser att vara ute i snön just nu tänkte jag att det är dags att prata om ett av mina stora intressen som inte innehåller snö och kallt väder. Det finns nämligen massor med olika saker att hitta på i Lofsdalen även på sommarhalvåret/hösten. Det är ett väldigt vackert landskap där man kan göra allt från att cykla till att vandra, fisk och jaga. Precis det, jag jagar och är stolt över det. Jag vet att det finns massor med människor som inte tycker om det och tycker att man inte borde jaga men jag hjälper till att hålla bestånden nere och jag samlar på pälsar dessutom vilket hjälper till.

Är jakt ett nöje?

Jag tycker att det är ett nöje i vilket fall. Jag skulle absolut kunna överleva utan allt kött som jag får från djuren. Men bara det att jag är utomhus medan jag får göra något som jag tycker om är för mig något som jag njuter av. Den friska luften och utsikter som får en att tappa andan.

Jag jagar det mesta men det blir oftast småvilt. Det finns andra djur att jaga men det är sällan man får tillstånd för det, tyvärr. En av mina stora favoriter är att jaga brunbjörn. Det händer väldigt sällan att jag får tillstånd till det, men när jag får det är det ett sant nöje. Personligen är det en ära att få jaga en björn. Det finns en väldigt stor skillnad mellan att jaga en hare och en björn.

Med eller utan hund?

Personligen har jag alltid min hund med mig när jag jagar så ofta som jag kan. Förutom att han är ett sällskap som många människor inte kan ge, hjälper han till med att vädra och driva fram mindre djur. Jag började med att träna honom medan han var liten och nu efter fem år är han en expert på det och vet precis vad han måste göra för att hjälpa till. Ibland brukar jag lägga fällor runt om på min mark för att fånga en kanin eller två. Det har varit lite tunt med dem på senaste åren och det är lättare på det viset. En kaninstuvning är något av det bästa som finns. Även om jag bor här i området brukar jag tälta när jag är ute på längre rundor. Jag tar med mig mat och vi tillbringar natten tillsammans ihoprullade i sovsäcken. Jag tar med mig lite korv eller kött för att grilla och det uppskattas av min hund.

Det händer att jag går med i ett jaktlag om det finns stora ytor att täcka eller om jag helt enkelt känner för att ha lite sällskap med mig. Det är självklart helt annorlunda med ett jaktlag. När det händer blir det som oftast en stor middag på slutet där vi kan njuta av något som vi har nyss jagat eller om en av oss vill pröva på sina kulinariska färdigheter och bjuder på en kulinarisk överraskning.