Skidåkning i det vilda

Jag tycker personligen att det är skönt att åka skidor på lite mer lugna och lättare skidspår för att försöka jobba på flåset och se till att tappa det sista runt magen. Men ibland känner jag för att ta i lite extra och då åker jag gärna ute i det vilda. Om jag känner mig riktigt äventyrlig kan jag dessutom åka där det inte finns några förgjorda spår, men det känns alltid lite riskfyllt. Mitt adrenalin tycker om det men det är viktigt att man är försiktig. Det finns många som har tappat bort sig på det viset och aldrig hittats igen. Även om det inte förekommer laviner här på samma sätt som många andra ställen är det något som jag alltid är rädd för. När jag ger mig ut i det vilda på det viset åker jag oftast med en annan person för att vara säker på att jag kommer hem igen.

Cross-country i förgjorda spår

Jag är väl medveten om att de flesta kommer hit som turister. Men även de få som bor här omkring föredrar att åka längdskidor under lite mer kontrollerade förhållanden och det finns ett stort utbud av sådana spår här i Lofsdalen. Det är inte alls dyrt att åka heller, jag tror att ett dagspass går på runt 100 kr och om du vill åka hela året runt blir det mindre än 1 000 kr. För den som älskar att åka skidor är det väl värt pengarna. Du bör dessutom absolut passa på att pröva på alla olika modaliteter som erbjuds här i Lofsdalen. Själv tycker jag att det är trevligt att sitta inne i något av de caféer eller restauranger som finns och dricka en varm choklad eller cider efter en lång dag ute i snön. Men om du kommer hit bara en helg tycker jag att du borde passa på att göra så mycket som du kan. De har till och med kvällsåkning på onsdagar under högsäsongen fram till kl 20.

När du känner för att ge dig ut i spåren tycker jag att du ska börja med Lussileden. Det är en av de vackraste platser som finns i våra fjäll, du kan se alla bergstoppar och njuta av utsikten. Där får både själen och kroppen näring. En annan slinga jag kan varmt rekommendera är Sömlingshånga runt. Även där kan du njuta av allt som naturen har att erbjuda.

Personligen har jag aldrig ens tänkt på att delta i Vasaloppet eller något liknande, det är inte riktigt min grej, men jag vet att det finns många som ser det som en utmaning. Om du är en sådan person bör du pröva på Pettersonspåret. Det är utformat på ett sätt som ger samma känsla som att köra ett Vasalopp. Här kan du träna din uthållighet och om du väljer att avsluta med Hovärksspåret kommer du att känna det dagen efter.