Vad händer i Lofsdalen?

Jag vet att tanken är att jag ska skriva om mina egna upplevelser här, och det är precis det som jag kommer att göra. Jag känner dock att jag vill ge en något bredare vy om vad det innebär att leva i Lofsdalen. Vad kan du förvänta dig om du skulle få för dig att flytta hit, vad bör du tänka på? Allt sådant som är viktigt att veta. Jag har levt här hela mitt liv och skulle inte vilja leva någon annanstans i hela landet.

Lite historia

Personligen tycker jag att det alltid är fascinerande att veta vart allt kommer ifrån. Som tex namnet på detta fina område. Det har inte alltid varit Lofsdalen. Namnet sägs komma från pilgrimernas “lovsånger till Gud”. När man ser utsikten som finns att erbjuda här kan jag tänka mig att många tänker på Gud och alla dess underverk. Lofsdalen var en av de tidigaste bebyggda platserna här i Härjedalen. Allt berodde självklart på kyrkan på den tiden och Lofsdalen kom att tillhöra Svegs socken och 1778 stod kyrkan i Linsell färdig. Invånarna kunde då gå till kyrkan nästan varje vecka. De flesta vet inte detta, men Lofsdalen tillhörde Norge fram till 1645. Efter mer än hundra år av krig och förstörelse kom det att tillhöra Sverige.

Vill du åka skidor?

Jag kan inte prata om Lofsdalen utan att prata om skidåkning. Orten i sig är väldigt liten med ca 170 invånare för tillfället. Men under vinterhalvåret fylls byn och dess omnejd av tusentals personer som är sugna på att uppleva riktigt bra skidåkning. Turismen började i mitten av 1900-talet och då fanns endast släpliftar och de flesta åkte längdskidor för att njuta av snön. För tillfället erbjuds moderna installationer efter att stora investeringar gjorts för turismen. Allt från sexstolsliftar och aktivitetshus till 150 km skoterleder. Kan med största säkerhet säga att du inte kommer att bli besviken alls.

Om jag ska vara helt ärlig finns det inte mycket att göra i Lofsdalen förutom naturen. Visst har vi turen att ha en Icabutik och en bensinmack, men mycket mer blir det tyvärr inte. Själv försöker jag umgås med vänner så ofta som jag kan. Om inte detta fungerar har vi även internet här vilket gör att man kan träffa människor online om det behövs, vilket jag också gör ibland. Jag brukar vandra i naturen ganska ofta. Behöver inte vara några stora rundor men försöker göra det minst en gång om dagen. Jag har tänkt på att köpa mig en snöskoter att åka runt med, vad tycker ni? Att andas frisk fjälluft är stärkande och helar det mesta. Har tänkt på att börja med fågelskådning dessutom. Jag ser massor med olika fåglar här omkring när jag är ute och vandrar och tycker att det verkar vara intressant. Om jag börjar med det lovar jag att lägga till ett inlägg här på bloggen om det. Jag försöker dessutom leva så gott det går på naturen, allt från det jag odlar men även bär och diverse växter som man hittar vilt. Kan det bli bättre?